VORIGE

EDITIIES

2023

Korsakofschip wint voor de 4e keer de Open Nederlandse Quiz Contest

Zaterdag 4 februari 2023 vond de 14e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest plaats. Dit jaar voor het eerst hybride, zowel in de Martinikerk als online vanuit je huiskamer kon men meespelen. Tijdens deze 14e editie streden 124 teams mee voor de titel ‘Beste Quiz team van 2023’. In de Martinikerk ging team Korsakofschip er met de hoofdprijs vandoor en won daarbij tickets voor de Zwarte Cross en een geldbedrag van €100,- en een handgemaakte bokaal.

Het team wat in de online ranking 1ste is geworden is team Zonder Pressure hiermee wonnen zij tickets voor een rondleiding incl. proeverij bij Stadshaven Brouwerij in Rotterdam.

De avond werd dit jaar afgetrapt met een heerlijk 3-gangen diner dat werd geserveerd in de Martinikerk. Vanaf 18:00 opende de kerk haar duren en om 19:00 barste de strijd tussen de teams los. De quiz bestond net als voorgaande edities uit 9 spannende rondes. De organisatie van het evenement was in handen van Progress Events.

Team Korsakofschip uit Utrecht won de titel ‘Beste Quiz Team van 2023’ de welverdiende tweede prijs ging naar ‘Gargamel’ en de derde prijs werd gewonnen door ‘A Tribe Called `Quiz’.

De onlineteams hadden hun eigen ranking. Het winnende team in de online ranking is geworden team ‘Zonder Pressure’ 1e met een verschil van 9 Punten op nummer 2.

Ook dit jaar werd weer de spannende individuele ‘Fifty-fifty ronde’ gespeeld waarbij Boike Teunissen er met de prijs vandoor ging en zich een jaar lang de slimste persoon van deze viertiende editie mag noemen, en wint daarbij 2 tickets voor een voorstelling naar keuze incl. diner in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam.

De organisatie nodigt alle quizliefhebbers weer uit om deel te nemen aan de vijftiende editie op zaterdag 3 februari 2024 in de Martinikerk te Groningen.

2022

Zaterdag 5 april 2022 vond de dertiende editie van de Open Nederlandse Quiz Contest plaats. Na lang wikken en wegen en wachten op nieuwe maatregelen hebben we uiteindelijk toch moeten besluiten de quiz nog een keer online te organiseren. Toch was het weer een groot succes, met een nieuwe winnaar…

De quiz bestond net als voorgaande edities uit negen spannende rondes. In totaal waren er twee fotorondes, twee muziekrondes en vijf rondes met algemene kennisvragen. De organisatie van de grootste kennisquiz van Nederland is ieder jaar in handen van Progress Events.

De winnaars dit jaar, met slechts een halve punt fout (89,5 pt), was het ‘Korsakofschip’. Dit team mag zich voor de derde keer in de geschiedenis van de ONQC het “Beste Quiz Team” noemen. Met deze winst hebben ze een 2 uur durende rondvaart inclusief hapjes en drankjes gewonnen.

Het team dat vorig jaar heeft gewonnen, ‘A Tribe Called Quiz’, heeft dit jaar de tweede prijs behaald (86 pt) en winnen daarmee een Quiz Arrangement inclusief diner voor een pubquiz in café de Toeter in Groningen. De derde prijs werd vergeven aan het team ‘Zonder Pressure’ (83,5 pt) en wonnen hiermee een bierpakket met 6 verschillende soorten bieren.

Wil jij volgend jaar in deze top 3 komen te staan? Houdt dan 4 februari 2023 in je agenda vrij. Hopelijk zien we jullie dan weer in het echt, in de Martinikerk te Groningen.

2021

Zaterdag 5 februari 2021 vond de twaalfde editie van de Open Nederlandse Quiz Contest plaats. Dit was dit jaar niet gezellig in de Martinikerk, maar live vanuit De Toeter. Toch was het een groot succes, met een nieuwe winnaar…

De quiz bestond net als voorgaande edities uit negen spannende rondes. In totaal waren er twee fotorondes, twee muziekrondes en vijf rondes met algemene kennisvragen. De organisatie van de grootste kennisquiz van Nederland is ieder jaar in handen van Progress Events.

Er streden 116 teams voor de podiumplaatsen. Uiteindelijk hebben deze toppers de prijzen binnengehaald

‘A Tribe Called Quiz’ heeft de eeste prijs gewonnen, met anderhalve punt voorsprong op de nummer twee. Hiermee hebben ze een compleet verzorgde rondvaart gewonnen rond de gracht van groningen inclusief hapjes en drankjes.

Op de tweede plaats kwam team ‘# Neverlucky’ met een eindscore van 84,5 punten. En het team Korsakofschip (winnaars editie 10 & 11) kwam dit jaar op de derde plaats met een eindscore van 82,5. Deze teams wonnen een bierpakket.

Wil jij volgend jaar in deze top 3 komen te staan? Houd dan 5 februari 2022 in je agenda vrij. Hopelijk ontvangen we jullie dan weer in de prachtige Martinikerk.

2020

Op zaterdag 1 februari 2020 vond de 11e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest plaats. Tijdens deze 11e editie streden 98 teams mee om de titel ‘Beste Quizteam van 2020’. Team Korsakofschip ging er voor het tweede jaar op rij met de hoofdprijs vandoor.

De eerste teams begonnen de avond onder het genot van een 3-gangen diner dat werd geserveerd in de Martinikerk. Vanaf 19.00 uur barstte de strijd los. Negen diverse rondes werden voorgelegd door de quizmaster. De organisatie van het evenement was in handen van Progress Events.

Team Korsakofschip won de felbegeerde titel en won hiermee tickets voor de Zwarte Cross en tickets voor Thermen Bad Nieuweschans. De welverdiende tweede prijs ging naar team Niet Beij Ons en de derde prijs werd gewonnen door team Spanish  Inquizition.

De aanwezige studententeams streden onderling om de titel ‘Beste Studenten Quizteam van 2020’. #TeamBradi was de winnaar van deze prijs en won kaartjes voor SnowWorld

Ook dit jaar werd weer de spannende individuele ‘Fifty-fifty ronde’ gespeeld waarbij Hans van de Sluis er met de prijs vandoor ging en hij mag  zich de slimste persoon van deze elfde editie noemen.

De organisatie nodigt alle quizliefhebbers weer uit om deel te nemen aan de twaalfde editie op zaterdag 6 februari 2021 in de Martinikerk te Groningen.

2019

Op zaterdag 2 februari 2019 vierde de Open Nederlandse Quiz Contest haar 10-jarig jubileum. Tijdens deze 10e editie streden 93 teams mee voor de titel ‘Beste Quiz team van 2019’. Team Korsakofschip ging er met de hoofdprijs vandoor.

De eerste teams begonnen de avond onder het genot van een 3-gangen diner dat werd geserveerd in de Martinikerk. Vanaf 19.00 uur barstte de strijd los. Negen diverse rondes werden voorgelegd door de quizmaster. De organisatie van het evenement was in handen van Progress Events.

Team Korsakofschip won de felbegeerde titel en won hiermee een uitje naar Den Haag inclusief overnachtingen en VIP ontvangst bij de Week van het Nederlandse Bier en tickets voor de Zwarte Cross. De welverdiende tweede prijs ging naar team ‘Niet Beij ons’ en de derde prijs werd gewonnen door team ‘Spanish Inquizition’.

De aanwezige studententeams streden onderling voor de titel ‘Beste Studenten Quiz team van 2019’. Team #Teambradi was de winnaar van deze prijs en won kaartjes voor een wedstrijd van Donar.

Ook dit jaar werd weer de spannende individuele ‘Fifty-fifty ronde’ gespeeld waarbij Roland van team ‘Lekker slim maar niet heus!’ er met de prijs vandoor ging en zich een jaar lang de slimste persoon van deze jubileum editie mag noemen.

De organisatie nodigt alle quizliefhebbers weer uit om deel te nemen aan de elfde editie op zaterdag 1 februari 2020 in de Martinikerk te Groningen

2018

Zaterdag 3 februari heeft team ‘Spanish Inquizition’ de titel ‘Beste Quiz Team van 2018’gewonnen. Maar liefst 98 teams hebben zich aangemeld om te strijden tegen elkaar tijdens de negende editie van de Open Nederlandse Quiz Contest. De quiz vond plaats in de sfeervolle ambiance van de Martinikerk te Groningen.

De avond begon ook dit jaar met een heerlijk 3-gangen diner dat werd geserveerd in het schip van de kerk. Deelnemers konden zich hiervoor van te voren aanmelden. Vanaf 19.00 uur begon de internationale kennisquiz.  In totaal werden er negen rondes voorgelegd door de quizmaster. De organisatie van het evenement was in handen van Progress Events.

‘Spanish Inquizition’ won voor de vierde keer op rij de felbegeerde titel en won hiermee een weekend Den Haag inclusief VIP ontvangst bij de Week van het Nederlandse Bier. De tweede prijs ging naar team ‘Blue Toes’ en de derde prijs ging naar team ‘Kapitein Ortega’.

Ook dit jaar was er wederom een speciale prijs voor het ‘Beste Studenten Quiz team van 2018’ te winnen. Team ‘Ingvar’ ging er met deze prijs vandoor en won vijf kaarten voor een wedstrijd van FC Groningen op het ereterras. Deze speciale studentenprijs is beschikbaar gesteld door New Energy Coalition.

Tijdens de spannende, individuele ‘Fifty-fifty ronde’ ging Jan-Willem van team ‘Blue Toes’ er met de prijs vandoor en mag zich een jaar lang de slimste persoon van deze negende editie noemen.

Volgend jaar hebben alle quizliefhebbers weer de kans om revanche te nemen. Op 2 februari 2019 wordt dan de tiende editie van de Open Nederlandse Quiz Contest georganiseerd in de Martinikerk.

2017

Zaterdag 4 februari heeft team ‘Spanish Inquiztion’ voor de derde keer op rij de titel ‘Beste  Quiz Team van 2017’ binnen gesleept. Het team streed tegen 90 nationale en internationale teams tijdens de achtste editie van de Open Nederlandse Quiz Contest in de Martinikerk.

De avond begon met een heerlijk 3-gangendiner waarvoor teams zich van te voren konden aanmelden. Het diner, voorafgaand aan de quiz, werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en was een groot succes. Maar liefst 50 deelnemers genoten van een voortreffelijke maaltijd in het schip van de kerk.

Vanaf 19.00 uur barstte de strijd los. In de sfeervolle Martinikerk werden diverse rondes voorgelegd door onze quizmaster. De quiz bestond net als voorgaande edities uit negen spannende rondes. In totaal waren er twee fotorondes, twee muziekrondes en vijf rondes met algemene kennisvragen. De organisatie van de grootste kennisquiz van Nederland is ieder jaar in handen van Progress Events.

Spanish Inquiztion won naast de felbegeerde titel ook een verzorgd weekend Antwerpen met een brouwerij bezoek.
De tweede prijs ging dit jaar naar team ‘Dr. Bobby’ en de welverdiende derde prijs naar ‘Blue Toes’. Daarnaast was er een speciale studentenprijs. ‘De Feestkoeriers’ mogen zich een jaar lang het ‘Beste Studenten Quiz Team van 2017’ noemen. Dit jaar won Wessel Strijkstra van team ‘De Kennisfabriek’ de individuele ‘Fifty-Fifty ronde’. Hiermee mag Wessel Strijkstra zich de slimste persoon van deze achtste editie noemen.

Volgend jaar hebben de quizteams de kans om revanche te nemen! De negende editie van de Open Nederlandse Quiz Contest wordt dan op 3 februari 2018 georganiseerd in de Martinikerk.

2016

Zaterdag 6 februari heeft team ‘Spanish Inquizition’ voor de tweede keer op rij de overwinning van de Open Nederlandse Quiz Contest (ONQC) binnen gehaald. Dit team was de sterkste van de 89 nationale en internationale teams die streden om de begeerde titel. Het team wist maar liefst 73,5 van de in totaal 90 punten te behalen.

‘Spanish Inquizition’ won naast de eeuwige roem ook een geheel verzorgd weekend Antwerpen inclusief een brouwerij bezoek. Daarnaast dragen zij een jaar lang de titel ‘Beste Quiz Team van 2016’.

In de sfeervolle Martinikerk in Groningen werden diverse rondes voorgelegd door onze quizmaster. De quiz bestond net als voorgaande edities uit negen spannende rondes. In totaal waren er twee fotorondes, twee muziekrondes en vijf rondes met algemene kennisvragen. De organisatie van de grootste kennisquiz van Nederland was in handen van Progress Events.

De knappe tweede prijs ging dit jaar naar team ‘Gargamel’ en de welverdiende derde prijs naar ‘Blue Toes’. Daarnaast was er dit jaar een speciale studentenprijs. ‘Tequila Mockingbird’ mag zich een jaar lang het ‘Beste Studenten Quiz Team van 2016’ noemen. Dit jaar won Ernst Elzinga van team ‘Glutius Maximus’ de individuele ‘Fifty-Fifty ronde’ en mocht zich daarmee de slimste persoon van deze 7e editie noemen.

Volgend jaar zullen alle teams opnieuw proberen de titel binnen te slepen. Zij krijgen hiervoor de mogelijkheid op zaterdag 4 februari 2017, tijdens de 8e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest!

2015

Afgelopen zaterdag 7 februari 2015 heeft team “Spanish Inquizition” de 6e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest (ONQC) op zijn naam geschreven. Dit vijfkoppige allround team met spelers uit het hele land was de sterkste van de 73 teams die streden om de begeerde titel. Het team wist met 1,5 punt voorsprong op de nummer twee deze ONQC naar zich toe te trekken. Vorig jaar moesten ze het op een halve punt afleggen tegen Blue Toes dus was dit een zeer verdiende overwinning! Zij wonnen naast eeuwige roem en liters mooie speciaalbieren ook een geheel verzorgd weekend Antwerpen inclusief een bezoek aan een brouwerij! Ook mogen zij zich een jaar lang de onbetwiste winnaar noemen met als titel ‘Beste quiz team van 2015’.

Teams uit binnen- en buitenland streden om de titel ‘Beste Quiz Team van 2015’. In de Martinikerk in Groningen werden verschillende rondes voorgelegd door onze quizmaster. De quiz bestond net als de vorige editie uit negen spannende vragenrondes die onder andere gaan over showbizz, nieuws, geschiedenis en topografie. In totaal waren er twee muziekrondes, twee fotorondes en vijf rondes met algemene kennisvragen.

De knappe tweede plaats ging naar team ‘Claxon’! Zij keerden huiswaarts met allen 5 kaarten voor de Wolff Bioscoop en een lekker gevuld ‘La Chouffe- bierpakket’ en een ‘Duvel- bierpakket’! De derde prijs was dit jaar voor ‘Zonder Henk’ en zij kregen ook een welverdiend ‘La Chouffe-bierpakket’ en een ‘Duvel- bierpakket’!

Dan was er vanzelfsprekend nog de altijd spannende ‘Fifty-fiftyronde’! Een uitdagende extra ronde waarbij alle deelnemers individueel vragen moeten beantwoorden door snel een rode of een gele kaart in de lucht te steken voor het juiste antwoord. Deze ronde valt buiten de puntentelling van de quiz en is gewoon een leuke opsteker voor de winnaar. Deze mag zich namelijk de beste individuele deelnemer noemen en won ditmaal een volledig VIP-arrangement inclusief consumpties voor de komende voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en ADO Den Haag voor zijn/haar hele team! De winnaar van de Fifty-fiftyronde 2015 was Michel Dubbelboer van de ‘Gargamel’!

Tot slot was er nog de welbekende ‘Poedelprijs’ die uiteindelijk naar het team ‘Theater Chicks en Wessel’ ging! Zij kregen allen het verdiende ‘Maredsous- bierpakket!

Volgend jaar zullen teams uit het hele land weer proberen de titel te veroveren. Zij krijgen daarvoor de kans op zaterdag 6 februari 2016, tijdens de 7e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest!

2014

In een ongekend spannende eindspurt wist uiteindelijk het team ‘Blue Toes’ de vijfde editie van de Open Nederlandse Quiz Contest naar zich toe te trekken! Zij versloegen met een halve punt meer (73 punten) de nummer twee genaamd ‘Spanish Inquizition’ (72,5 punt)! Ze spelen op zondagen vaak mee met de reguliere Triviantquiz in De Toeter, maar het was de eerste keer dat de Blue Toes de winnaar werden van de alom bekende Open Nederlandse Quiz Contest. Nogmaals een zeer knappe prestatie om trots op te zijn! Ze werden vanzelfsprekend bedolven onder de prijzen met o.a. voor één ieder een heerlijke fles Duvel en maar liefst een geheel verzorgd weekend naar Antwerpen inclusief een bezoek aan de brouwerij Duvel Moortgat! Ook mogen zij zich een jaar lang de onbetwiste winnaar noemen met als titel ‘Beste quiz team van 2014’.

In 9 rondes werden 57 teams aan de tand gevoeld over diverse onderwerpen als geschiedenis, sport, cultuur en showbizz. Vanaf de kansel in de Martinikerk bracht de quizmaster de vragen in het Nederlands en Engels ten gehore, de fraaie ambiance, het grote aantal deelnemers en de uitbundige gezelligheid maakte het eerste lustrum van de Open Nederlandse Quiz Contest opnieuw tot een daverend succes! De deelnemers kwamen uit het hele land, met onder andere teams uit natuurlijk Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Enschede, Zwolle en Deventer.

Zoals gezegd ging een eveneens knappe tweede plaats naar de ‘Spanish Inquizition’! Zij keerden huiswaarts met allen een lekker gevuld ‘La Chouffe- bierpakket’! De derde prijs was dit jaar voor ‘Ministry of Silly Answers’ en zij kregen ook een welverdiend ‘La Chouffe-bierpakket’!

Dan was er natuurlijk nog de ‘Fifty-fiftyronde’! Een uitdagende extra ronde waarbij alle deelnemers individueel vragen moeten beantwoorden door snel een rode of een gele kaart in de lucht te steken voor het juist beoogde antwoord. Deze ronde valt buiten de puntentelling van de quiz en is een puur leuke opsteker voor de winnaar. Deze mag zich namelijk de beste individuele deelnemer noemen en wint een volledig VIP-arrangement voor de komende voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en Go Ahead Eagles voor zijn/haar hele team! Ook kregen de winnaar en tevens de nummer twee een bierpakket mee. De daadwerkelijke winnaar van de Fifty-fiftyronde 2014 was Ben van de ‘Ideale Schoonzoon’!

Tot slot was er nog de welbekende ‘Poedelprijs’ die uiteindelijk naar het team ‘Groene Thee’ ging! Het was een grappig tafereel waarbij tijdens de zogeheten ‘Shoot-out’ het goede antwoord was voor het team dat het meest ver van het gevraagde antwoord afweek. Zij kregen ook allen een ‘verdiende’ fles La Chouffe, een beetje spannender dus dan doorgaans groene thee zullen we maar zeggen.

Volgend jaar zullen teams uit het hele land weer proberen de titel te veroveren. Zij krijgen daarvoor de kans op zaterdag 7 februari 2015, tijdens de 6e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest!

2013

De vierde editie van de Open Nederlandse Quiz Contest is zaterdag 2 februari gewonnen door de vijf fanatieke deelnemers van team ‘Het verhaal van kapitein Ortega’. In een spannende competitie tussen 78 teams bleken zij de meeste kennis in huis te hebben. Het team dat voluit ‘Wij denken dat het verhaal van kapitein Ortega, best wel eens waar kan zijn’ heet, mag een jaar lang pronken met de titel ‘Beste quiz team van 2013’.

In 9 rondes werden bijna 400 deelnemers aan de tand gevoeld over diverse onderwerpen als geschiedenis, sport, cultuur en showbizz. Vanaf de kansel in de Martinikerk bracht de quizmaster de vragen in het Nederlands en Engels ten gehore, waarbij de aanwezige akoestiek voor een fantastisch mooi effect zorgde. De fraaie ambiance, het grote aantal deelnemers en de uitbundige gezelligheid maakte de Open Nederlandse Quiz Contest wederom tot een enorm succes. De deelnemers kwamen uit het hele land, onder andere Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Enschede, Zwolle en Deventer waren vertegenwoordigd.

Team ‘Het verhaal van kapitein Ortega’ bestaat uit de spelers Boike Teunissen, Bas Volkers, Arjan Langeveld, Sanne Bücking en Tim Huyink. Dit was alweer de derde keer dat ze meespeelde met de Open Nederlandse Quiz Contest. Na twee keer nét naast het podium te eindigen, waren zij dit jaar extra blij met de eerste plaats. Zij gaan er niet enkel met de titel en liters bier vandoor, maar winnen ook een geheel verzorgd weekend Antwerpen inclusief een bezoek aan de brouwerij Duvel Moortgat. De tweede plaats ging naar team ‘Gargamel’, de winnaar van vorig jaar. De derde plaats ging naar team ‘De Feestkoetsiers’. Nieuw was dit jaar een poedelprijs voor het laatste team; team ‘Eri’.

Volgend jaar zullen teams uit het hele land weer proberen de titel af te pakken. Zij krijgen daarvoor de kans op zaterdag 1 februari 2014, tijdens de 5e editie van de Open Nederlandse Quiz Contest.